fb

Portugese Tegels

Cementtegels


De Cementtegel ook wel bekend als Portugese tegels (begripsnaam) is een erg bijzonder product.
Cementtegels kennen een lange en rijke geschiedenis en zijn overal ter wereld verkrijgbaar in duizenden patronen en kleuren.
Cementtegels starten met een nieuwe opmars aan het begin van de 21e eeuw. Een opmars zoals er nog niet eerder is geweest voor dit prachtige handgemaakte product. En zoals het er naar uitziet zijn deze wand en vloertegels nog lang niet uit de gratie, integendeel, nieuwe patronen volgen zich in rap tempo op waardoor de tegel zich perfect aanpast aan de wensen en stijl van vandaag de dag.
 

 

geschiedenis achtergrond

 

Terug in de tijd


Eeuwen geleden na de inval van de Moren in Zuid-Europa werden de zuid Europeanen bekend gemaakt met de meegebrachte techniek om tegels te vervaardigen door persing van zand, cement, water en pigment. De hoofdzakelijk Islamitische tafrelen en patronen waren erg kenmerkend voor deze tegels en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds terug te vinden in Marokko, Portugal en Spanje. Maar ook Frankrijk en België liftte mee op deze geschiedenis en verwerken tot op de dag van vandaag nog steeds vele honderden vierkante meters cementtegels in hun bouwprojecten.
 
De cementtegels van Designtegels.nl worden nog steeds gemaakt zoals eeuwen geleden. Hier en daar zijn er wat perfecties toegepast maar het productieproces is nagenoeg gelijk aan dat van toen.
Het betreft een ecologisch verantwoord ‘koud’ proces waarbij geen verhitting nodig is.
Cementtegels bestaan uit een dikke laag cement, vandaar de naam “cementtegel”, en een toplaag van marmerpoeder en/of gemalen kiezels met organisch pigment waarmee de toplaag, de patroonlaag, wordt vervaardigd.

 

Een kunstig gesoldeerde koperen patronenmal bepaalt het patroon. Een patroon kan bestaan uit een kwart of een heel patroon. Bij een kwart patroon heeft men 4 tegels nodig om 1 heel patroon te maken. Bij een heel patroon staat 1 patroon op 1 tegel.

Mal van tegels

De koperen mal wordt in een contramal geplaatst van een tegelpers. Hierin wordt de tot vloeistof verwerkte marmerpoeder gegoten. Meestal in verschillende kleuren en vormen.
Zodra alle ruimtes zijn voorzien van pigmentvloeistof wordt de mal eruit gehaald en wordt er direct cementpoeder op gegoten. Dit zorgt ervoor dat de lijnen in tact blijven en de vloeistof direct indikt.
Vervolgens perst de pers het geheel samen en komt de tegel er (ondersteboven) uit.

productie proces van Cementtegels

De tegel gaat nu in een waterbassin voor 24 uur en hard daar verder uit.
Na het waterbad gaan de cementtegels in droogrekken waar ze nog een week moeten drogen.
De tegels zijn klaar voor transport en worden verpakt, meestal in dozen met 12 tegels. 
Na het bekijken van dit productieproces krijgt men meestal meer waardering voor deze schitterende tegelsoort.

 

Eigenschappen van cementtegels


Portugese cementtegels zijn poreus. Dit komt omdat ze niet van klei zijn en dus ook niet worden afgebakken zoals keramische tegels. De toplaag, de kleurlaag, moet beschermd worden tegen vlekken, vocht en vuil. Hiervoor zijn verschillende impregneermiddelen op de markt. Designtegels.nl produceert al jaren haar eigen label (Azule) impregneer en onderhoudsproducten en verkoopt die ook wereldwijd aan andere cementtegelleveranciers. Een goede impregnering van een cementtegel bestaat uit een basis impregneermiddel dat diep in de tegel trekt zoals Azule Vlekstop gevolgd door een afwerklaag zoals Kleurverdieper of Tegelolie.
 

 

afbeelding van Azule Impregneermiddelen


Het echte impregneren begint pas als de vloer ligt en in gebruik is genomen! De vloer dient, vooral in het begin, wekelijks gedweild te worden met een vette zuurvrije zeep. Hiervoor hebben wij Azule Dweilzeep ontwikkeld. Dit product verzadigt de poriën en bouwt een microfilm op over de tegels. Deze zeer dunne maar harde laag geeft een perfecte bescherming aan cementtegels.
 

cementtegel met vlekken


In alle gevallen dient men voorzichtig te zijn met zuren. Net als met marmer en andere natuursteensoorten kunnen cementtegels niet tegen zuren zoals azijn, antikal, allesreiniger enz. Deze producten laten lelijke vlekken achter die er alleen nog met schuren uit te krijgen zijn.
Het plaatsen en behandelen van cementtegels dient dus met zorg te worden gedaan.
Cementtegels zijn ook wat dikker dan andere, gebakken keramische tegels. De dikte varieert tussen 1,5 en 2 cm en zijn daarmee aan de dikke kant. Dit heeft mede invloed op het gewicht van cementtegels welke ligt op 35 kg per vierkante meter. Een losse tegel weegt al snel 1.3 kg.
Voor een keuken van 10 m2 ben je dus minimaal 350 kg verder. Niet gek dat de meeste mensen hun tegels laten leveren door een transporteur…


 

cementtegels in een container


Portugese tegels komen voor in verschillende afmetingen en vormen. De meest verkochte variant is een vierkant van 20x20 cm. In de middeleeuwen was de afmeting 14x14 cm de meest geproduceerde maat. Deze afmeting cementtegel komt overigens nog steeds veel voor.
We zien naast vierkanten ook rechthoeken, zeshoeken (hexagone), achthoeken met invul stukjes, Laterna’s (soort Portugese lantaren) enz. 
Ook plinten worden op dezelfde manier gemaakt. Er zijn zelfs 3D tegels waarbij een patroon een paar millimeter uit de tegel omhoog komt, een soort reliëftegels.  

Cementtegels worden meestal als vloertegel gebruikt, mede vanwege hun dikte. Toch zien we de laatste jaren steeds meer toepassingen als wandtegel. Bijvoorbeeld achter het gasfornuis, in de badkamer of als lambrisering in een hal.
Ook worden Portugese cementtegels veel gebruikt in meubels zoals tafelbladen, kastjes, onderzetters enz. De woonbladen staan er tegenwoordig vol mee en de mogelijkheden lijken eindeloos.

patchwork cementtegel inspiratie

Het grappige aan Portugese tegels is dat deze naam alleen in Nederland wordt gebruikt. Als je in België vraagt naar een Portugese tegel dan denken ze dat je een geglazuurde wandtegel bedoeld met een tafereel erop geschilderd. In de rest van de wereld heten deze producten gewoon cementtegels, cement tiles of encaustic tiles. 
Wij vermoeden dat deze naam is ontstaan in de middeleeuwen toen er heel veel Delfts Blauwe tegels in Nederland werden gemaakt voor de Portugezen, om de buitenkanten van de huizen mee te beplakken. In diezelfde tijd kwamen er veel cementtegels uit Portugal deze kant op. Deze bleven vooral bij onze zuiderburen plakken want in Nederland was het die tijd veel hipper om Terrazzo en Granito uit Italië te verwerken in woningen. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat er in die tijd de naam Portugese tegels aan is gegeven.
In 2007 was Designtegels voor een beurs in Curacao waar we tot onze verbazing veel cementtegels tegenkwamen. Misschien is dit nog een overblijfsel uit de koloniale tijd. We weten wel dat de cementtegels die nog veel terug te vinden zijn in de oude panden in Puna en Pietermaai afkomstig zijn van oude fabrieken uit Santo Domingo, Venezuela en Colombia. Dus allemaal oud Spaanse kolonies. 

landkaart curacao

Patchwork is een verzameling van verschillende patronen en/of kleuren (cementtegels) aan elkaar gelegd zonder echt onderling verband.
Bij een patchwork worden dus de meest uiteenlopende patroontegels bij elkaar gelegd. Dit kan resulteren in een zeer bonte mix van tegels maar men kan ook wat verfijnder op kleur een mix samenstellen.
Designtegels.nl heeft vaak restanten of tegels die het assortiment uit gaan. Deze verzamelen we en mengen we zelf tot een bonte mix. De bonte mix wordt meestal nog aangevuld met tegels uit ons basis assortiment evenals egale uni tegels. Patchwork is erg populair. Zelfs grote bedrijven plakken hun kantoren ermee vol om het een creatief karakter te geven.

Patchwork kan ook zelf samengesteld worden. Dit kan op 2 manieren:
1. Vanuit onze patchwork container, vol met restanten. Deze tegels zijn extra scherp geprijsd.
2. Via het basis assortiment zoals getoond op onze website. Hierbij wordt een toeslag geheven aangezien het veel werk is om een patchwork samen te stellen en we doosjes moeten openen voor slechts een paar losse tegels, hierdoor houden we aangebroken dozen over.
Via onze vloerplanner kan je zelf een patchwork naar wens maken. Het is namelijk mogelijk om aan te geven welke tegels je verwerkt wilt hebben in een patchworkvloer. Met 1 druk op de knop genereert het programma een patchwork en geeft je dus een perfect idee van hoe de vloer eruit zal komen te zien.


 

vloerplanner tegelplanner

Het pigment dat gebruikt wordt in Portugese tegels is organisch en wordt gewonnen uit natuurlijke grondstoffen. Het wordt vermengd met gemalen marmer en kiezels om zodoende een stevige toplaag / kleurlaag te vormen aan de bovenkant van de tegels.
Omdat er organische grondstoffen worden gebruikt zijn het aantal kleuren beperkt. Het is niet zoals als bij een verfmengmachine dat men kan kiezen uit honderden kleuren, of dan met exacte RAL kleuren kan doorgeven. Cementtegels kennen een kleurenpallet met ongeveer 75 tot 125  beschikbare kleuren. Veelal pastelkleuren. Toch kunnen daar mooie kleurcombinaties mee gemaakt worden.
In het verleden hebben we wel eens fel roze tinten proberen te maken. Bijna neon roze. Het bleek echter dat deze pigmenten niet goed bleven zitten in de tegels en dat zonlicht ervoor zorgde dat ze snel vaal en bleek werden, zodra ze buiten waren geplaatst. Dat is niet de bedoeling natuurlijk dus raden we af om fel roze tegels buiten te plaatsen.

pigment van cementtegels


Een van de eerste dingen die we ooit ontwikkeld hebben was een online vloerplanner. We wilden het makkelijk maken voor onze klanten om zelf een vloer samen te stellen. Patroontegels bestaan vaak, zoals de naam al zegt, uit patronen,. Maar ook uit randen, zogenaamde borders en hoektegels.
Om dit mooi te kunnen verwerken tot één geheel, binnen een vooraf gedefinieerde ruimte, biedt een vloerplanner uitkomst.
Tegenwoordig is onze vloerplanner (ook wel tegelplanner genoemd) een hoog geavanceerd stukje software! Het geeft niet alleen gebruiksgemak maar er zijn tal van mogelijkheden.
Gebruikers kunnen bijna elke vorm ruimte maken die voorzien moet worden van tegels. In de laatste stap ziet men exact hoeveel vierkante meter tegels men nodig heeft en kan er gelijk een offerte worden aangevraagd. Erg handig dus. Maar het unieke is dat men er zelfs tegels mee kan ontwerpen die vervolgens in het vloerplan worden gebruikt!
Op die manier zijn letterlijk ontelbare varianten te maken en kan men een vloer maken, of beter gezegd een eigen tegel creëren die niemand anders heeft.

Azule tileplanner


Het ontwerpen van een eigen tegel is dan ook iets dat wij aanbieden. De levertijd is weliswaar wat langer, maar het unieke van een eigen tegel is ongeëvenaard! 
Klanten kunnen bestaande patronen invullen met andere kleuren, uit het vaste cementtegel kleurenpallet en zodoende dus een compleet andere tegel ontwerpen.
Maar het kan nog gekker, we kunnen ook een compleet nieuwe patronenmal laten produceren. Dit doen we regelmatig voor architecten en projectontwikkelaars en soms voor consumenten.
Zo lang de patronen rechten-vrij zijn en niet zijn vastgelegd door andere partijen, kunnen wij een door jouzelf ontworpen patroon laten produceren, of juist een heel oud patroon laten reproduceren.

Designtegels ontwerp veel eigen modellen en legt die allemaal vast bij het Europese merkenbureau EUIPO. Dat is helaas wel nodig aangezien er nog steeds veel gekopieerd wordt door concurrenten in binnen en buitenland.

cementtegel mal waarmee ze de kleuren gieten

Hoe meer tegels hoe groter de voorraad. Sja dat is een van de nadelen zou je denken. In de loop der jaren, na onze officiële start in 2006, hebben we steeds alle wint in onze voorraad gestopt. We dachten namelijk zo onze klanten meteen te kunnen voorzien van tegels zodat ze niet hoefden te wachten. Dit was meteen al een succes, dus onze voorraad groeide en groeide… en groeide.
Vandaag de dag hebben we ongeveer 16.000 m2 aan tegels op voorraad. Dat zijn meer dan 3 voetbalvelden vol met tegels. 
Als je bij onze vestiging langskomt in Breda mag je altijd even een kijkje komen nemen in het magazijn. Het is best indrukwekkend al zeggen we het zelf. Ook kunnen we je alles vertellen over de productie en het hele logistieke proces tot aan ons magazijn. 
Met onze grote voorraad zijn onze klanten verzekerd van snelle leveringen en worden kleurverschillen tot een minimum beperkt.

Showroom Breda

 
Designtegels.nl heeft het product cementtegels voorzien van nieuwe patronen en kleuren, aangepast voor deze tijd, nadat het lang uit de gratie was geweest. Onze passie voor deze producten heeft zijn sporen achter gelaten en is niet onopgemerkt gebleven. Bouwmarkten en kleine winkels springen in op de cementtegel hype en proberen een graantje mee te pikken. Wij geloven in authenticiteit, echtheid, creativiteit en durf. En dat proberen we al vele jaren te tonen met onze mooie en uiteenlopende tegelcollecties.
Ook in het buitenland werd dit opgemerkt en ontstond er een groeiende vraag naar cementtegels van ons merk Azule, in het buitenland.
Ons dealerkanaal groeide gestaag en verkoopt vandaag de dag aan vele dealers van onze producten  wereldwijd. Hierdoor zijn we ook erg handig geworden in de logistieke tak van sport. Onze tegels zijn verbonden met een zelf gebouwd voorraad en logistiek systeem waardoor we snel inzicht hebben in onze voorraad, bestellingen en leveringen.

Bij Designtegels.nl werken er ondertussen 20 enthousiaste collega’s (Maart 2017).