Inloggen
Offertelijst
Winkelmandje
Grootste keuze eigentijdse
wand en vloertegels
Wij helpen je
met jouw ontwerp
Trendsetter
sinds 2006
Handige antwoorden op de meestgestelde tegel-vragen:
NL - FAQ - Banner 01
Handige antwoorden op de meestgestelde tegel-vragen:

Algemene informatie over Designtegels

Wat is Azule?

Azule is het merk van onze eigen tegelproducten. Het is ons eigen merk en je ziet het terug op de dozen, onder op de tegels en in reclame uitingen. In Nederland kent men ons onder de naam Designtegels, echter in het buitenland verkopen wij ook onder de naam Azule. Azule is een afgeleide van het Arabische woord Azul, wat "tegel" betekent. De Spanjaarden namen dit woord over omdat er in de middeleeuwen veel blauwe tegels vanuit Noord Afrika naar Europa kwamen. Zij hebben dit gekoppeld aan de kleur blauw, maar oorspronkelijk betekent het tegel.

Hebben jullie ook een showroom?

Designtegels heeft 2 showrooms in Nederland. In Breda en Utrecht. In Duitsland (Designfliesen) hebben we ook een showroom in Berlijn. Je bent altijd welkom om zonder afspraak binnen te wandelen tijdens onze openingstijden. Wij helpen je graag met advies, ideeen en inspiratie. Onze showrooms sieren zich vanwege de leuke ruimtes, kamertjes en creatieve oplossingen voor het bezichtigen van de tegels. Wij vinden het namelijk erg leuk om hier de leukste ervaring van te maken! We worden niet voor niks "de snoeptegelwinkel van Nederland" genoemd.

Kleurverschillen in handgemaakte tegels

De meeste van onze tegels worden met de handgemaakt. Elke tegel is uniek! Het is dus mogelijk dat tegels onderling lichte kleurverschillen vertonen. Dit dient als normaal beschouwd te worden en geeft onze tegels nou juist dat handgemaakte karakter waardoor ze als het ware leven!

Belangrijk om te weten is dat onze tegels in verschillende kleurbaden worden gemaakt. Indien je later extra tegels nodig hebt dan kunnen die uit een andere levering, en dus een ander kleurbad komen. Hierdoor kunnen kleurverschillen zichtbaar zijn die niet gewenst zijn. Wij raden dan ook altijd aan om een goede berekening te maken van de benodigde tegels zodat kleurverschillen tot een minimum worden beperkt.

Omdat cementtegels volledig met de hand worden gemaakt via een mal en een persmachine, is het mogelijk dat de pigmentlaag niet overal dezelfde poreusiteit heeft. Dit kan zichtbaar worden wanneer er wordt geimpregneerd of gevoegd. Bepaalde delen van de tegel nemen meer of minder product op waardoor kleine verschillen zichtbaar zijn. Dit dient als normaal beschouwd te worden en is iets wat kenmerkend is voor deze tegelsoort.

Kan ik mijn eigen cementtegel ontwerpen?

Ja! Dit is mogelijk en kan op verschillende manieren. Onze bestaande patronen kunnen ingevuld worden met andere kleuren. Er is te kiezen uit ongeveer 75 verschillende pigmenten. Op deze wijze kun je bestaande patronen geheel naar eigen wens inkleuren en een unieke tegel creëren! Onze online tegelplanner heeft een speciaal ontwerp menu om je eigen tegel te maken en in een vloerplan te gebruiken. Voor het maken van een eigen tegel rekenen wij een toeslag en ook heb je te maken met minimale aantallen. De levertijd bedraagt tussen de 12 en 16 weken.

Het is ook mogelijk om een eigen ontwerp aan te leveren, dus een zelf ontworpen patroon. De kleuren moeten afkomstig zijn uit ons kleurenpallet en kunnen geen eigen verzonnen kleuren zijn. Bij een eigen ontwerp gelden er ook regels zoals minimale afnames, mal kosten worden doorberekend en het is belangrijk dat je een eigen ontwerp aanlevert dat rechtenvrij is, en geen kopie van iemand anders.

Wil je meer weten over customized tegels, lees dan alles op deze pagina of neem contact met ons op.

Wat is de minimale bestelhoeveelheid?

Onze tegels worden verkocht per doos. Op de website bij specificaties maken wij duidelijk hoeveel m2 er in één doos zit, dit verschilt per tegel. De reden hiervan is dat wij voor het grootste deel handgemaakte tegels verkopen, afkomstig van kleine fabriekjes buiten Nederland. Wij kunnen daar geen losse tegels bestellen en willen voorkomen dat we in ons magazijn met onverkoopbare aangebroken dozen blijven zitten die onderhevig zijn aan kleurverschillen tussen verschillende leveringen. Ook is het voor ons logistieke proces, zowel in ons magazijn als via onze transporteur, veel beter om met gesloten verpakkingen te werken.

Weet je niet hoeveel dozen je nodig hebt? Geef dan het aantal m2 door en wij rekenen dit voor je uit.
Samples of kleurstalen kunnen wel los worden besteld, hierbij bestaat wel de mogelijkheid dat de kleurstaal niet de actuele voorraad vertegenwoordigt maar puur indicatief is. Lees hier alles over onze samples.

Leveren jullie ook aan de zakelijke markt?

Jazeker. Veel mensen denken dat wij alleen de particuliere markt bedienen maar niets is minder waar. Vele restaurants, hotels, kantoren, supermarkten, kledingketens gingen je voor! We vinden het erg leuk om mee te denken in een project en zo een super uitstraling te creeeren!
Heb je zelf wensen binnen je bedrijf of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees alles over de mogelijkheden en samenwerkingen voor de zakelijke markt hier.

Wat zijn de levertijden van tegels?

Dat is geheel afhankelijk van de tegel. Al onze tegels worden gemaakt in de landen van herkomst. We hebben verschillende fabrieken uit deze landen die met ons samenwerken. Soms bundelen we de zendingen zodat ze in één geheel naar Breda komen. De Marokkaanse tegels en Cementtegels komen over zee, dit is een lange reis van soms wel 4 weken en verschillende omstandigheden kan voor vertragingen zorgen die wij van te voren niet kunnen inschatten. Hier hebben wij helaas geen invloed op. Wij proberen je altijd zo goed mogelijk op de hoogte te houden van je bestelling, dit doen we met updates via de mail. Je kunt ieder moment contact met ons opnemen over vragen over levering of over je bestelling.

Wat is jullie retourbeleid?

Veel van onze tegels worden op bestelling gemaakt. Zodra je je order plaatst vragen wij de fabriek de tegels voor jou te kleuren en op maat te maken. Dit zorgt ervoor dat er een ander retourbeleid geldt dan op standaard artikelen. Hiervan brengen we je, bij je bestelling, uiteraard van op de hoogte. Neem je tegels af die wij voorradig hebben in ons magazijn geldt er een retourtermijn van 2 weken. Wij nemen alleen ongeopende dozen retour en je ontvangt van ons een tegoedbon. Wij geven geen geld terug. Lees hier alles over ons retourbeleid.

Kan ik een sample bestellen op de website?

Dat kan zeker! Ga naar het product wat je mooi vindt en kies voor de optie: Sample. Je kunt dan kiezen voor het aantal samples dat je wilt afnemen en of je deze wilt komen ophalen in één van onze showrooms of thuis wilt laten bezorgen. Wij raden altijd aan om een sample te bestellen voordat je je grote bestelling plaatst. De tegel kan in het echt heel anders overkomen dan via een scherm. Je weet dan ook zeker of de tegel de juiste afmeting en kleur heeft voor jouw project. Daarnaast kan de kleur altijd licht afwijken van de foto op de website vanwege het handgemaakte uiterlijk. Wij raden aan voor Marokkaanse tegels meerdere samples te bestellen van 1 kleur, zodat je de onderlinge kleurnuances goed kunt waarnemen. Meer lezen over onze samples? 

Alles over het plaatsen van tegels

Welke tegels kunnen worden buiten geplaatst?

Cementtegels mogen buiten worden geplaatst zolang de tegels maar goed worden geimpregneerd. Daarnaast dienen ze altijd op een cementdekvloer/ beton geplaatst te worden. Hierdoor kan er namelijk geen vocht in de tegels trekken en kunnen ze bij vorst niet stuk vriezen. Wij raden wel aan om cementtegels onder een afdak te plaatsen zoals een veranda om ze enigzins te beschermen tegen de weersinvloeden. De pigmenten in cementtegels zijn organisch en kunnen vaal worden na verloop van tijd als ze in de open lucht liggen. Het is daarom ook aan te raden om een buitenvloer ieder jaar te voorzien van een nieuwe impregneerlaag zoals Kleurverdieper. Het beste is dit te voor de winter te doen zodat ze goed beschermd zijn tegen de elementen. Dit product haalt de kleuren op en geeft weer een mooie uitstraling aan de tegels. Zijn de tegels vies geworden door het jaar heen? Maak ze dan eerst schoon met Vuiloplosser voodat je ze opnieuw impregneert met kleurverdieper. Lees de tips of bekijk het filmpje bij de Azule producten hoe je dit het beste kunt doen.

Marokkaanse tegels worden gemaakt van klei afkomstig uit Fez, Marokko. De geglazuurde toplaag is vrij dun. Dit houdt in dat Zelliges die buiten worden geplaatst kapot kunnen vriezen. Desondanks worden ze veelvuldig buiten toegepast zoals onder veranda's, boven een buitenkeuken en op muurtjes als decoratieve afwerking. Indien ze buiten worden geplaatst is het belangrijk dat er goed gevoegd wordt zodat er geen water tussen de voegen kan komen dat later weer kan bevriezen en dus uitzetten waardoor de tegels kunnen scheuren. Bejmat en Platta tegels zijn iets dikker en sterker en kunnen buiten worden gebruikt. Toch dient hier ook goed rekening te worden gehouden met de voegen. Aangezien het handgemaakte producten zijn en geen tegel gelijk is, bestaat er de mogelijkheid dat sommige tegels minder stevig zijn dan anderen en er scheurtjes kunnen ontstaan bij vorst.

Spaanse tegels kunnen helaas niet buiten worden geplaatst vanwege de vorst. De Spaanse tegels kunnen craquele bevatten waar vocht in kan trekken, als deze bevriest springt de hele tegel kapot.

Marmer Mosaic Marmer is een natuursteen en is daarom geschikt om buiten te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat marmer kan slijten door blootstelling aan regen en harde wind en licht kan verkleuren door felle zon. Denk aan de zandstenen gebouwen van vroeger. Dit is minimaal maar willen we wel graag vernoemen.

Kun je over oude tegels heen tegelen?

Ja dat is in de meeste gevallen goed mogelijk. Het belangrijkste is dat er een goede primer gebruikt wordt. Deze primer zorgt voor een goede aanhechting van de tegellijm op de bestaande tegels. Er bestaan speciale primers voor het tegelen over bestaande tegels. Zorg er tevens voor dat de ondergrond, dus de bestaande tegels redelijk vlak is. Met een goede tegellijm zoals de door ons voorgeschreven Weber Tegellijm, kunnen kleine oneffenheden opgevangen worden.

Kan je tegels op een houten vloer of houten ondergrond lijmen?

Ja dat is in veel gevallen mogelijk. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het plaatsen van tegels op een houten ondergrond:
- De ondergrond dient stevig en stug te zijn zonder dat deze te veel kan bewegen.
- Indien er tegels geplaatst worden over een oude werkvloer dan moet ervoor gezorgd worden dat de constructie onder de werkvloer stevig genoeg is om het gewicht van de tegelvloer te kunnen dragen.
- Ook moeten er voldoende dwarsbalken aanwezig zijn die ervoor zorgen dat de vloer niet beweegt als je er over loopt en dus niet veert.
- Een mogelijkheid is om extra underlayment plaaten op de werkvloer te monteren waarop de tegels vervolgens geplaatst kunnen worden. Dit zal voor extra stijfheid van de vloer zorgen.
- Gebruik een speciale primer die geschikt is om tegels op hout te plaatsen.
- Gebruik een flexibele tegellijm en een flexibel voegmiddel

Hoe laat je cementtegels mooi aansluiten op een andere vloer?

Als cementtegels moeten aansluiten op een andere vloer zoals een houten vloer of een gietvloer, dan is het van belang dat vooraf de benodigde dikte wordt bepaald.
Een houten vloer is in de regel 2 cm dik. Het is mogelijk dat deze dikker wordt als er een geluidsremmende ondervloer is gebruikt.
Cementtegels zijn ongeveer 1,6 cm dik en komen uit op een dikte van 2 cm incl. tegellijm. Deze dikte sluit meestal goed aan bij houten vloer.
Door met een goed vullende tegellijm te werken kan er nog iets gespeeld worden met de dikte van de vloer om hem goed te laten aansluiten op een andere vloer.

De voegnaad tussen de 2 vloeren kan worden afgedekt met speciale strips die hiervoor te koop zijn bij vrijwel alle bouwmarkten.
Indien een strip niet gewenst is dan zal er dus heel netjes en strak gewerkt moeten worden om de 2 vloeren netjes in elkaar te laten overlopen.
Houd er echter wel rekening mee dat een houten vloer altijd iets uitzet of krimpt. Dit kan problemen opleveren.
Bij een gietvloer of een monolithische (gevlinderde) vloer kan ook sprake zijn van krimp of uitzetting. Als de andere vloer al een tijdje ligt en goed is uitgehard, en er eventueel dilataties aanwezig zijn, dan is de kans veel kleiner dat er scheurtjes ontstaan. Toch is het niet onverstandig om een kleine voegnaad van 2 mm tussen de vloeren over te laten zodat eventuele werking van de vloeren opgevangen kan worden. Na verloop van tijd kan de naad worden opgevuld met een flexibele kit of voeg in de kleur van de vloer zodat deze nauwelijks opvalt. Je kunt de vloeren ook laten aansluiten met een zuurvrije kitrand, deze kan je in dezelfde kleur kopen als je voeg zodat dit niet opvalt.

Hoe breed moet een voeg zijn?

CementtegelsHoud een voeg aan van 2 mm. Dikker is lelijk en dunner is haast niet te voegen. Koud tegen elkaar aan plaatsen (zonder voeg) raden we niet aan kan ook, echter alleen op wanden waar de tegels niet worden blootgesteld aan vocht of vuil. Op een vloer moeten de tegels altijd gevoegd worden.

Marokkaanse tegels zoals Zelliges en Bejmat tegelsZelliges en Bejmat tegels kunnen strak tegen elkaar worden geplaatst. De oneffenheden die overblijven dienen te worden opgevuld met voegsel. Zonder voegsel kan er water / vocht tussen de tegels komen en kunnen tegels loskomen van de wand. Er worden ook wel voegen toegepast van 1 of 2 mm om er zeker van te zijn dat de tegels voldoende beschermd worden door een voegrand. Met name in hele natte ruimtes zoals in douches wordt dit toegepast.

Spaanse tegels en Metro tegelsHoud een voeg aan van 2 mm. Dikker is meestal niet mooi. Dunner wel maar dat is moeilijk te voegen. De laatste tijd zien we de trend om dit soort tegels zonder voeg te zetten. Dat ziet er vaak erg stoer uit. Houd er wel rekening mee dat een voeg de bescherming is tegen vocht. Dus in natte ruimtes is dat niet aan te bevelen.

Grote keramische tegelsHoud een voeg aan van 2 mm. Dikker is meestal niet mooi. Dunner wel maar dat is moeilijk te voegen.

Hoe werk je Zelliges af op de kopse kanten?

Hier heb je verschillende methoden voor. Je kunt Zellige afwerken met sierstrips, in verstek zagen, voegen of verwerken in je stuckwerk. Wij hebben hier een blog over met afbeeldingen ter verduidelijking. Lees hier alles over het afwerken van Zelliges.

Kan ik vloerverwarming gebruiken onder de cementtegels?

Ja dat is mogelijk. Hieraan zijn wel een paar voorwaarden verbonden. De vloerverwarming dient minimaal 6 cm onder het tegeloppervlak te liggen, in de cementdekvloer. De vloerverwarming mag nooit warmer dan 30 graden worden gestookt. Zorg er dus voor dat er een tussen thermostaat wordt geïnstalleerd en dat de buizen nooit direct op de CV zijn aangesloten. Als de tegels net zijn geplaatst dan dient men 3 weken in acht te nemen voordat de vloerverwarming aan mag. en ook dan moet de vloerverwarming via een “opstartmenu” worden aangezet. Dit zorgt ervoor dat de vloerverwarming zeer langzaam op temperatuur komt, elke dag wordt er met 1 graad verhoogd. Te snelle opwarming kan haarscheuren geven of zelfs tegels en voegen die los komen. Bij andere soorten tegels geldt eveneens dat de vloerverwarming 6 cm onder de tegel moet liggen en nooit warmer dan 30 graden mag worden gestookt.

Mogen cementtegels in een douche worden geplaatst?

Vloer: Ja dat is mogelijk. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat cementtegels na verloop van tijd kunnen verkleuren door de invloed van veel water en zeep / shampoo. Ook kan het oppervlak verruwen. Door de tegels goed te impregneren en/of dit jaarlijks te herhalen wordt de levensduur van de tegels verlengd.
Wand: Ja dat is mogelijk. Ook bij de wanden geldt dat de tegels door aanraking met veel water, zeep en shampoo iets valer kunnen worden, echter minder dan wanneer de cementtegels op de vloer zijn toegepast. Goed impregneren zorgt voor een langere levensduur.

Tegels zagen / snijden

Met welk gereedschap moet ik de tegels zagen?

Cementtegels Cementtegels zaag je met een watergekoelde diamantzaag. Omdat de tegel dik is en niet gebakken stoffen de tegels heel erg bij het gebruik van een haakse slijper. Echter, voor de ervaren tegelzetter is een tegelslijper ook een mogelijkheid. Zorg wel voor een diamantschijf voor het strakste resultaat.
Marokkaanse tegels De Zellige, Bejmat en Platta kan je zagen met een watergekoelde diamantzaag of haakse slijper. De Zellige is dun en makkelijk te zagen met een haakse slijper. Wil je de tegels mooi in verstek zagen dan raden wij een watergekoelde diamantzaag aan. De Bejmat en Platta zijn dikker en daarom beter recht te zagen met een watergekoelde diamantzaag.
Spaanse tegels De spaanse wandtegels kan je snijden met een tegelsnijder. Met de tegels met craquele in de toplaag kan dit wat moeilijker gaan omdat de glazuurlaag makkelijker springt. De dikkere spaanse vloertegels raden we te zagen met een watergekoelde diamantzaag of haakse slijper.
Keramische tegels Deze harde tegels kunnen met een tegelsnijder gesneden worden.
Marmer mosaic Het mosaic zit op een matje, je kunt dus vaak het matje inkorten door simpel de lijmlaag door te snijden. Komt het niet uit en moet je toch tegels doormidden gaan zagen? Gebruik dan een haakse slijper.
Terrazzo Gebruik voor het zagen van Terrazzo een watergekoelde diamantzaag. De Terrazzo is heel dik en omdat deze tegel gepolijst is is hij erg compact en moeilijk te zagen, ook kunnen er stukjes glas of steen inzitten die de tegel nog harder maken. Met een watergekoelde diamantzaag kan je makkelijk sturen en de zaag rustig door de tegel bewegen.

Hoe maak ik een binnenhoek van cementtegels?

Maak je gebruik van borders en corners in je cementtegel ontwerp? Dan kom je misschien wel een binnenhoek tegen. Deze binnenhoeken (inside corners) hebben wij niet altijd standaard in ons assortiment. Gelukkig zijn deze hoeken heel makkelijk zelf te maken! Hoe maak je een binnenhoek? Dit doe je door 2 borders in 90 graden te zagen, als je ze vervolgens tegen elkaar legt passen ze perfect in elkaar. In de cementtegelplanner kan je je eigen ontwerp maken, is het niet duidelijk? Vraag ons dan naar meer informatie.

Hoe zaag je de tegels in verstek?

Cementtegels en Marokkaanse Zelliges zijn moeilijk in verstek te zagen. Het vraagt om precisie en geduld, en gaat bovendien vaak mis. Neem dus de tijd en bestel wat extra tegels als er tegels in verstek moeten worden gezaagd.

Een tegelzaag kan in de meeste gevallen onder een hoek van 45 graden worden gezet, dit zal ervoor zorgen dat de tegels in de gewenste hoek worden gezaagd. Let hierbij wel goed op je vingers aangezien cementtegels en Zelliges niet heel groot zijn en je dus dicht bij het zaagblad moet werken. Wij raden aan dit alleen door een echte tegelzetter te laten doen! De harde Spaanse tegels kunnen ook in verstek gezaagd worden met een haakse slijper, ook hiervoor raden we een echte tegelzetter aan.

Impregneren en onderhouden/ reinigen van de tegels

Welke tegels moeten geimpregneer worden? en Waarom?

Cementtegels zijn niet gebakken. Hierdoor heeft de tegel geen glazuurlaag en is de bovenkant van de tegel niet afgesloten. Hierdoor is hij gevoelig voor elk soort vuil van buitenaf. Door de tegel te impregneren creeer je die "glazuurlaag" als het ware. Dit door je door hars (impregneer) op de tegel te smeren, en hierdoor sluit kan er geen vuil meer in de tegel trekken. In ons stappenplan voor het plaatsen en onderhouden van de cementtegel leggen we precies uit hoe je dit moet doen.
Marmer Mosaic, Natuursteen en Terrazzo Al het Natuursteen (marmer) en Terrazzo kan als extra toevoeging worden geimpregneerd. Echter hoeft dit niet. Deze producten zijn gepolijst en dit zorgt ervoor dat de bovenlaag is afgesloten. Echter, ga je een lichte tegel voegen met een dinkere voeg kan het zijn dat de donkere pigmenten in de tegel trekken. Het is is een extra laagje wat je tegels extra bescherming biedt. Je natuursteen tegels zullen altijd gevoelig blijven voor zuren! Het impregneren helpt hier niet bij.

Welke impregneerproducten zijn er en wat is het verschil?

Er zijn 3 verschillende impregnanten waarmee geimpregneerd kan worden.
1. Vlekstop - Basis impregneermiddel dat altijd als eerste impregneerlaag wordt gebruikt.

2.Tegelolie - Impregneermiddel op basis van lijnzaadolie. Wordt meestal als 2e laag toegepast in keukens.

3. Kleurverdieper - Impregneermiddel op basis van harsen. Wordt meestal als 2e laag toegepast in natte ruimtes.

Dus alle drie deze middelen zijn impregneermiddelen, echter worden ze voor verschillende ruimtes gebruikt of in een bepaalde volgorde.

De cementtegels dienen altijd als basis, nadat deze geplaatst zijn, te worden voorzien van 2 impregneerlagen met de Azule Vlekstop. Dit basis impregneermiddel dringt tot diep in de kleurlaag en hardt daar uit. Voor algemene ruimtes, zoals de hal of bijkeuken, kelder e.d. moeten er na het voegen nog 2 of 3 lagen met de Azule Vlekstop worden aangebracht.
Voor ruimtes waar geknoeid kan worden met vetten zoals in keukens, adviseren wij om na de laag Vlekstop een laag Tegelolie op te zetten. Tegelolie is al vet van zichzelf waardoor andere vetten minder kans krijgen om nog in een tegel te trekken.
Tegelolie heeft ook een kleurverdiepende werking! Dit kan ook een reden zijn om dit product te gebruiken. Let er wel op dat witte tegels iets crèmekleurig zullen worden.
Voor natte ruimtes en toiletten adviseren wij Azule Kleurverdieper. Ondanks de naam verdiept dit product de kleur niet zo erg als men zou vermoeden. Kleurverdieper is eigenlijk een coating. Het bevat harsen die uitharden op het tegeloppervlak. Hierdoor ontstaat er een waterdichte beschermlaag.
Het nadeel van dit product is dat er na verloop van tijd loopsporen kunnen ontstaan (waar de toplaag dus loslaat) en kan door een verkeerde manier van aanbrengen een vlekkerig oppervlak ontstaan. Dit is overigens eenvoudig op te lossen met een beetje Vlekstop en uitwrijven met een doek.
Er bestaat nog een ander product dat als impregneermiddel op verticale wanden wordt gebruikt, bijvoorbeeld op een keuken achterwand. Azule NanoSpray zit in een spuitbus en bevat een soort Teflon. Daardoor worden de tegels hermetisch afgesloten en parelt het water of vet zo van de tegels naar beneden. Dit product is alleen geschikt voor wanden en niet voor vloeren!
In onze showrooms geven we je graag uitgebreid advies voor het beste impregneermiddel in jouw situatie.

Waarmee kan je je tegel schoonmaken?

Maak de handgemaakte tegels alleen schoon met zuurvrije producten. Chloor, azijn en Antikal zijn en no go voor de kleuren van alle tegels. Gebruik altijd een groene zeep (Marcel's Green Soap), Dweilzeep of zuurvrije producten voor het schoonmaken van de tegels.
Azule Vuiloplosser is een sterke ontvetter. Je krijgt er de smerigste vloeren weer mee schoon.
Als een vloer sterk is vervuild dan dient deze schoongemaakt te worden met Azule Vuiloplosser. Dit product zal tevens de opgebouwde beschermlaag, ontstaan door dweilen met Azule Dweilzeep of een groene zeep, weer verwijderen.

Als vervuiling in de cementtegels is getrokken dan dient er nog een extra stap plaats te vinden. De tegels moeten ontdaan worden van hun oude impregneerlaag en dat doe je met Azule Losefix. Na het verwijderen van de oude impregneerlaag moeten de tegels goed geschrobd worden met een oplossing van Azule Vuiloplosser, en even kort laten inwerken.

Vervolgens dient de vloer met schoon leidingwater gereinigd te worden. Vrijwel al het vuil zal nu zijn verdwenen.

Het is van groot belang dat de vloer nu opnieuw geimpregneerd wordt volgens ons stappenplan.
Beklijk het filmpje over het reinigen van een sterk vervuilde vloer op Youtube, klik hier.

Azule Dweilzeep is een onderhoudsproduct voor cementtegels. Wekelijks of tweewekelijks dweilen met Azule Dweilzeep zorgt voor een schone vloer die steeds voorzien wordt van een beschermende microfilm laag. Deze laag beschermt de tegels tegen vuil, vet en zuren.

Met name het eerste jaar na plaatsing van de cementtegels is het erg belangrijk om de vloer wekelijks of tweewekelijks te dweilen met Azule Dweilzeep. De porien in de tegels zullen versneld vol geraken waardoor er een betere afweer ontstaat tegen vuil.

Overtollige zeepresten kunnen worden verwijderd met Azule Vuiloplosser.
Als u een ander reinigingsmiddel gebruikt voor uw cementtegelvloer, let er dan op dat deze zuurvrij is zoals een groene zeep.
Azule Losefix is een product om oude impregneerlagen op te lossen en verf en lijmresten te verwijderen van cementtegels. Het is in feite een krachtig oplosmiddel en kan bijzonder handig zijn om vlekken onder de impregneerlaag te bereiken.
Product: losefix is een zeer krachtig oplosmiddel/ontvetter voor zware vervuiling.
Toepassing: verwijdert snel en moeiteloos paraffine, grafiet, olie en vet, dringt in tot in de tegel. Losefix is gebruiksklaar en mag niet met water vermengd worden. Lees voor gebruik altijd goed de handleiding door.
Azule Oil-Ex is een product om vetvlekken uit cementtegels te halen. Het product trekt diep in de tegel en verdampt tot poeder waarna het met de stofzuiger opgezogen kan worden.
Product: Azule oil-ex is een revolutionair middel tegen olievlekken.

Toepassing: verwijdert vrijwel alle olievlekken uit poreuze natuursteensoorten, beton, cement, baksteen, hout en poreuze oppervlakken. Oil-ex is niet geschikt voor natte ondergronden en kunststof. Lees voor gebruik de handleiding goed door.

Hoe reinig je cementtegels buiten?

Cementtegels die buiten geplaatst zijn zoals onder een veranda of in een patio kunnen op de gebruikelijke manier, met Azule Dweilzeep, worden gereinigd.

Aangezien de tegels buiten meer te lijden hebben dan binnen kan het nodig zijn om ze periodiek grondig te reinigen. Bijvoorbeeld in het voor en najaar.
Dit kan prima met een hoge druk / terrasreiniger. Ook in combinatie met Azule Vuiloplosser zullen de tegels extra schoon worden.

Help! Ik heb vlekken in mijn tegels, wat nu?

Portugese tegels (cementtegels) zijn bevattelijker voor vlekken dan geglazuurde tegels. Dat komt omdat cementtegels niet gebakken zijn.
Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vlekken ontstaan, en om de tegels een goede bescherming te geven, lees de stappen door bij Plaatsen en behandelen.

De meeste vlekken zijn goed te verwijderen. Voordat je begint met boenen en schrobben moet je begrijpen wat voor een vlek het is en hoe die daar is gekomen!

Vlekken door optrekkend vocht en kalkvlekken

Deze kunnen ontstaan vlak na het installeren van de vloer of door een lekkage. In de meeste gevallen trekken deze ook vanzelf weer weg.
De witte uitslag van kalk kan meestal met een zuurvrije cement sluierverwijderaar verwijderd worden.

Als de vloer al geïmpregneerd is kan het noodzakelijk zijn om de impregneer laag weer te verwijderen met Azule Losefix zodat de vloer beter kan ademen en de vlekken beter bereikt kunnen worden met een reinigingsmiddel.

Vlekken door vet zoals olijfolie, pindakaas of boter

Deze vlekken dienen behandel te worden met Azule Oil-Ex. Dit product trekt diep in de tegels om de vlek op te lossen.

Als de vloer al geïmpregneerd is kan het noodzakelijk zijn om de impregneer laag eerst te verwijderen met Azule Losefix zodat de vlekken beter bereikt kunnen worden met een reinigingsmiddel.

Vlekken door vloeistoffen en zuren

Als er geknoeid wordt dient dit z.s.m. verwijderd te worden zodat het geen kans krijgt langdurig in te trekken. Vooral vloeistoffen met zuren zoals rode wijn en vruchtensap moeten snel verwijderd worden. De zuren gaan namelijk een reactie aan met het kalk in de tegels en zal een vlek achterlaten net zoals bij marmer en andere natuursteen vloeren.

Vlekken die ontstaan zijn door zuren zijn niet met een product te verwijderen omdat het een aantasting van de kalklaag is die zich voordoet als vlek.
Het beste is om de tegels op te schuren / polijsten met een zeer fijn watervast schuurpapier(korrel 600 en korrel 1000). Het probleem is dan wel vaak dat je alle tegels moet behandelen omdat er ander 1 tegel tussen zit die anders oogt (in strijklicht).
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit voor je kunnen doen zodat je zeker bent van een mooi eindresultaat.

Pas helemaal op met zuurhoudende schoonmaakmiddelen zoals azijn of antikal. Deze producten zijn funest voor kalkhoudende natuursteen vloeren en tegels.
Mocht er een dergelijk ongeluk gebeuren dat de tegels dusdanig bevlekt zijn door een zuurhoudend schoonmaakmiddel, informeer dan bij je verzekering of dit onder de dekking valt.
Tegels die verlijmd zijn aan de vloer zijn onroerend goed geworden en zouden onder de opstalverzekering moeten vallen en niet onder de inboedelverzekering.

Kan ik een oude cementtegelvloer weer mooi en schoon krijgen?

In principe wel! Wij verkopen verschillende producten om oude tegels te reinigen en weer te laten stralen.
In de meeste gevallen moet de oude impregneerlaag, of oude waslagen, worden verwijderd met een product als Azule Losefix. Daarna kunnen de tegels diep worden gereinigd.
Na reiniging en droging moeten de tegels weer geïmpregneerd worden.
Het is ook mogelijk om sterk vervuilde of beschadigde vloeren te laten polijsten. Hierdoor wordt er een heel klein laagje van het oppervlak gehaald en komt de mooie vloer weer tevoorschijn. Aangezien elke vloer en elke vervuiling anders is raden we je aan om eerst contact met ons op te nemen voor advies op maat.

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen