fb

Je muur betegelen met Zelliges? Dat doe je zo!

Je muur betegelen met Zelliges? Dat doe je zo!

photo

Wil jij je keuken, badkamer, wc of hal betegelen met Zelliges? Twijfel je of je dit zelf kunt of door een tegelzetter laat doen? Lees hieronder hoe het werkt en bepaal het zelf.

Wat heb je nodig:

- Zelliges , - Lijm, - Voeg, - tegelkruisjes, - Voorstrijk, - tegelsnijder, - lijmkam, - emmer, -spons, - pluisvrije doek, - Cementsluierverwijderaar.

Start met de voorbereiding: 

 • Heb jij een keuze kunnen maken uit ons Zellige assortiment aan kleuren en vormen? Zorg ervoor dat je 10% extra neemt voor snijverlies, dan heb je zeker genoeg in huis.
 • Zelliges hoeven geen nabehandeling, dus dat is lekker makkelijk. Wij voegen bij iedere bestelling de producten zoals lijm, voeg etc toe dat je sowieso genoeg hebt. Laat het ons weten als je iets wel of niet nodig hebt, dan passen wij de offerte aan.
 • Deze tegeltjes worden met de handgemaakt en zijn daarom niet kleurvast. Dit betekent dat er per doos, of zelfs in de doos zelf, kleurverschil kan zijn tussen de tegeltjes. Dit hoort bij de tegel en zorgt voor het bewerkte effect echter is het slim om voor het plakken de tegeltjes allemaal uit de dozen te halen en bij elkaar te leggen. Zo mix je de kleuren en is het altijd goed. 
 • Zorg voor een tegelsnijder. De Zelliges kunnen ook gezaagd worden maar zijn ook prima te doen met een tegelsnijder.

 

zelliges in doos

Ben je er klaar voor?

 • Zorg dat de muur glad is en deze geen vocht meer opneemt. Als het een nieuwe gipsplaat is of er is recent gestuukt raden we aan eerst voorstruik op de muur aan te brengen, dit zorgt ervoor dat de muur het vocht uit de lijm niet opneemt.
 • Meet de ruimte waar je de tegeltjes gaat plaatsen, het is het mooist als je vanuit het midden naar buiten werkt. Zo hoef je ook het minste te snijden/zagen.

Daar gaan we dan:

 • Voordat je de tegels tegen de muur gaan plaatsen moet je ze altijd in een emmer met water vol laten zuigen. De klei waarvan de tegels gemaakt zijn is zo droog dat anders al het vocht uit de lijm wordt getrokken. Laat ze 30 tot 60 seconden onder water en laat ze daarna uitlekken op een handdoek.
 • Zelliges hoef je niet te lijmen maar kan je plakken, dit betekent dat je alleen lijm op de muur hoeft te smeren. Zo blijven ze plakken.
 • Deze handgemaakte tegeltjes zullen allemaal van elkaar verschillen. Je kunt ze dus op het oog plakken, met een muur of latje als richtlijn. 
 • Zorg dat je een plankje hout of iets plats hebt waarmee je de Zellige met meerdere tegelijk aan kan drukken, dit zorgt dat ze wat vlakker worden. 
 • Zaag of snijd de Zelliges in de gewenste maten, pak hiervoor de mindere tegels in de doos met een putje of kapot glazuur.
 • En plakken maar!

zelliges in badkamer

Afwerking:

 • Is de lijm droog? (meestal 24 uur later, afhankelijk van de dikte) Dan kan je de Zelliges voegen. Je kunt ervoor kiezen om dit niet te doen, wij raden dit in de badkamer en keuken wel aan vanwege het vocht en makkelijker schoonmaken. 
 • Zodra het voeg begint te drogen (binnen een half uur) het voegsel wat op de tegeltjes is beland verwijderen met een droge doek. 

zelliges in keuken

Klaar!

Dat was het al. Ga je het zelf doen? Als je nog  vragen hebt, mail of bel ons. En wij zijn altijd super benieuwd naar het resultaat, dus stuur een foto naar Fieke@designtegels.nl en laat weten hoe jouw Zellige - Plak - ervaring was.

 

 

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 - 17:00
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 21:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag Gesloten

Spinveld 66 (A5)

4815 HT Breda

Maandag Gesloten
Dinsdag 09:30 - 17:30
Woensdag 09:30 - 17:30
Donderdag 09:30 - 17:30
Vrijdag 09:30 - 17:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag Gesloten

Californiëdreef 36

3565 BM Utrecht

Klantenservice

085 300 11 11

ma-vr: 10:00 – 17:00

Privacy Policy Cookie Policy

Vragen? Bel Anne Margot