fb

Spaanse tegels

Spaanse tegels, het woord geeft het al aan, lijkt zijn oorsprong te vinden in Spanje. Echter is dit verwarrend daar de Moren voorheen zijn gekomen met het idee van klei tegels met handgeschilderde patronen. Wij verstaan in het huidige gebakken tegels met een effen glazuurlaag ook wel emaille laag genaamd. Met Azulejos bedoelen ze meestal wandtegels en vloertegels noemen ze Baldosas in Spanje.

spanje ghekko

De gebakken klei tegels worden allereerst handmatig in mallen gevormd om een toch zoveel mogelijk handmatig karakter mee te geven. Nadat de klei lucht-gedroogd is gaan deze in een oven en worden op 1200 graden gebakken, de kleitablet ofwel biscuit is nu gereed om gekleurd te worden.

Voor de kleuring van de Spaanse tegels wordt veelal organisch pigment gebruikt wat na-kleurt in de oven boven een bepaalde hittegraad. Hierdoor krijg je ook mooie nuances onderling daar het niet overal even heet is. De tegels worden dus twee maal gebakken.

Spaanse tegels worden altijd aan één zijde mee gekleurd in de zelfde kleur als de bovenlaag. Hierdoor kun je een mooie afwerkrand creëren. Check dus altijd goed alvorens je de Spaanse wandtegels plakt of de juiste kant zichtbaar is.

Spaanse tegel Azulejos verschillende kleuren en afmetingen

Het glazuur bestaat uit een 2-tal varianten een craquelé glazuur en een emaille glazuur. Het craquelé glazuur, de naam zegt het al, zal na afkoeling haarscheurtjes vertonen, dit is gewoon voor de typische Spaanse tegel. Vroeger ontstond dit door het afkoel proces te verhogen. Dit tastte echter de tegel te veel aan waardoor deze niet meer waterdicht was. Heden ten dage is het glazuur dusdanig ontwikkeld dat dit geen enkel probleem is in een natte ruimte of douche cabine. Indien men toch twijfels heeft, dan kunnen de tegels worden nabehandeld met NANO-spray waardoor het water nog eenvoudiger van de tegels afrolt, hierdoor krijg ook kalk geen vat op de tegel.  Vraag de designtegels.nl verkoop adviseur voor deze nano-techniek en bijbehorende spuitbus.

Azuelejos spaanse tegel met verschillende afwerkingen

Designtegels.nl heeft een 100-tal verschillende kleuren Spaanse tegels in verschillende maten en vormen.

spaanse tegel azulejos in meerdere kleuren

Wellicht is zelfs de minst bekende Spaanse tegel, de Metro tegel. Metro tegels danken hun naam aan de metro stations waar deze specifieke tegels (biselado wat afgeschuind betekend) worden toegepast. Grappiger wijs is er een architect geweest die het op deze manier heeft toegepast waaraan de metro tegel zijn naam dankt. Reden waarom de biselado tegel werd toegepast in metrostation, is dat de schuine kanten en de tegels in steens verband (hier komen wij later nog even op terug) een heel mooi glooiend vertoon hadden. Nog immer bestaat er niets wat meer organisch oogt dan de metro tegel, in een metro station.

azulejos verschillende afmetingen

Naast de afgeschuinde facet (biselado) tegels zijn er ook de reguliere (Liso, wat strak betekend) Spaanse tegels.  Het toepassen van de liso tegels zal een meer eenheid/strakheid bewerkstelligen op de wand.

Behalve de Liso en de Biselado tegels zijn er ook de Manual tegels. De Manual tegels zijn volledig hand gemaakt en kenmerken zich doordat het topvlak van de tegels holle en bolle oneffenheden bevatten. Kort samengevat heb je dus afgeschuinde, strakke en manueel gemaakte Spaanse tegels.

Spaanse tegels zijn er in verschillende soorten en maten, vierkant 10x10, 13x13, 20x20, langwerpig 7,5 x 15, 7,5 x 30, 5 x 25. Doordat er zo veel verschillende soorten en maten zijn kun je tegels ook op verschillende manieren verlijmen; steens verband, halfsteens verband, blokmatig en lijnmatig. Steensverband en halfsteensverband is net als in de bouwwereld de sterkste verbinding, ben je dus bang dat een wand nog gaat ‘werken’ verlijm het dan dus op deze manier.

azulejos toegepast in een keuken

Wist je dat Spaanse tegels ook vaak verward worden met Portugese tegels of zelfs Friese witjes? Wat wij kennen als Portugese tegels op de façades van huizen in Portugal, zijn geen Portugese tegels, ook geen Spaanse tegels maar authentieke Friese Witjes welke voorzien zijn van Patronen. Deze werden in de vorige eeuw geïmporteerd vanuit Nederland. Later zijn technieken verhuisd naar het Zuiden van Europa daar het handwerk daar een stuk goedkoper was, dit nog in de tijd van de Peseta en de Escudo ;)

sfeerbeelden van spanje met azulejos tegels

Spaanse wandtegels kunnen alleen op de wand worden toegepast, dit in tegenstelling tot  vloertegels welke ook op de wand kunnen worden geplaatst.

De geglazuurde laag op een wandtegels is eenvoudigweg anders dan een vloertegel. Een ‘film’ water onder de voet kan al ‘slipgevaar’ opleveren. Vraag de designtegels.nl adviseur dus altijd met welke specifieke Spaanse tegel je te maken hebt.

sfeerplaten van Azelejos